Blog

Nieuwe workshops, enthousiaste reacties, HOLY in het nieuws. Hier leest u de laatste nieuwtjes over HOLY.

Winnaars bekend!

Afgelopen week hebben jongeren campagne gevoerd met eigen animatieclips over honger in de wereld en voedselverdeling in de toekomst. Deze clips zijn alleen al via YouTube meer dan 3000 keer bekeken. Ook waren de clips de hele week te zien in Amsterdamse trams, Rotterdamse bussen, op middelbare scholen en verschillende supermarkten door het hele land.

Naast de verspreiding van de clips boog een gerenommeerde jury zich afgelopen week over de clips en kozen de winnaars voor het Clips for GROW-project. De jury bestond uit Farah Karimi (directeur Oxfam Novib), Johan van der Gronden (directeur WNF), Jan Kees Vis (Directeur Duurzame Ontwikkeling Unilever) en Jacco Vlastuin (Campagneleider Oxfam Novib).

De vijftien genomineerde clips tonen veel verschillende, originele invalshoeken en laten zien hoe jongeren kijken naar het wereldvoedselprobleem en welke oplossingen zij zien. De top drie is er het beste in geslaagd om deze ingewikkelde problematiek op een mooie, grappige, pakkende of confronterende manier te verbeelden.

De winnaar is de clip ‘Unfair’ van Ihsane Bougarchouh & Rasia Abdoel uit Rotterdam. Johan van der Gronden prijst de manier waarop ondervoeding, obesitas en verspilling tegenover elkaar worden gezet. Jan Kees Vis en Jacco Vlastuin sluiten zich daarbij aan. Met name de grappige manier waarop het probleem wordt geschetst, maakt dit probleem pijnlijk duidelijk.

Nummer twee is geworden de clip ‘Think Bright’ van Joosje Prent en Noa Bins. De favoriet van Farah Karimi, omdat deze een duidelijk handelingsperspectief (wat kan ik er zelf aan doen?) voor verspilling biedt. Jacco Vlastuin voegt daar nog aan toe dat de clip duidelijk is vormgegeven en dat de situatie met verlepte paprika’s erg herkenbaar is.

Als derde is geëindigd de clip ‘Be Fair’ van Karisha Avastia & Beryl Sicam. Deze clip vond Jan Kees Vis erg goed, omdat de hele voedselketen hier duidelijk wordt getoond. Farah Karimi was het met hem eens: ‘de weg van productie naar de supermarkt is lang, deze meiden maken deze lange weg met de beelden snel duidelijk.’

Holy feliciteert de winnaars van de Jury-prijs en is trots op de campagnevoerders voor de clips ’Shall I Take it?’ die in één week bijna duizend views verzamelden.

Meer

Clips for GROW Campagne van start

Praten over voedselverdeling saai? Niet met middelbare scholieren die de Clips for GROW workshop volgden, het cultuureducatie project van HOLY, in aansluiting op de wereldwijde GROW-campagne van Oxfam Novib.

Niet alleen leren jongeren in drie uur tijd hoe het komt dat 1 op de 8 mensen elke avond met honger naar bed gaat, ook leren ze hun eigen mening te vertalen in een animatiefilmpje. En dat levert de mooiste animaties op! Zo worden heftige thema’s als honger, landjepik, fairfood en voedselverspilling door meer dan 500 jongeren verpakt in clips die cool zijn om naar te kijken.

Nu de beste vijftien clips zijn geselecteerd is het aan de leerlingen om campagne te voeren door hun clips via social media te delen en iedereen te laten meedenken over hoe je op een duurzame manier met voedsel om kan gaan. Zo bieden Joosje Prent en Noa Bins (beide 13 jaar) uit Wassenaar dé oplossing voor een oude paprika die in de prullenbak belandt: Haal hem eruit en maak paprikasoep! Een reclamebureau had het niet pakkender kunnen verbeelden.

Vanaf 8 maart barst de campagne los via social media. Iedereen kan meedoen door via www.clipsforgrow.com/campagne zijn favoriete clips te ‘liken’ en te delen. Ook zijn de clips in de Amsterdamse en Rotterdamse trams en bussen te zien.

Een jury, bestaande uit Farah Karimi (directeur Oxfam Novib), Johan van der Gronden (directeur WNF), Jan Kees Vis (Global Director Sustainable Sourcing Development Unilever), Jacco Vlastuin (Interactive Campaigner Oxfam Novib), zal de mooiste clip kiezen uit de 15 genomineerden. De winnaar wordt op 19 maart bekend gemaakt.

Benieuwd naar hoe jongeren hun mening verbeelden en nadenken over honger in de wereld en duurzame oplossingen voor de toekomst? Bekijk en deel de clips online op www.clipsforgrow.com

Meer

Later Eerder

twitterbird

HOLY latest tweets