Blog

Nieuwe workshops, enthousiaste reacties, HOLY in het nieuws. Hier leest u de laatste nieuwtjes over HOLY.

Winnaars Clips voor Vrijheid 2012 bekend!

Voordat je elkaar kent wordt je oordeel al gevormd gewoon op basis van hoe je eruit ziet! Dat is de boodschap van Danique Roozenkrans en Bouchra Asbihi (17). Zij zijn de eersteprijswinnaars van Clips voor Vrijheid 2012, één van de jongeren animatieproject van stichting HOLY.

De winnende clip is sterk in zijn eenvoud. Je ziet een emo, een moslima en een nerd en daarbij steeds een stempel met een pakkende tekst, zoals ‘die rare’, ‘theedoek’ en ‘nerd’. Vooroordelen dus. De jury, bestaande uit dj Ruud de Wild, acteur Peter Faber en politicus Frans Timmermans, was enthousiast. Uit het juryrapport: “Direct. Leuk en grappig. Zeer actueel en voor iedere jongere herkenbaar.” De makers zeggen het zelf zo: “Mensen kunnen veel last hebben van vooroordelen over hun uiterlijk. Dat wilden we onder de aandacht brengen.”

‘Hou van Vrijheid’, de clip van Yorinde de Ronde (14), won de tweede prijs. Origineel is vooral de vorm. Met een poppetje zonder gezicht en een gedicht laat hij zien dat je alles kunt doen als je vrij bent. De derde prijs ging naar Irma Smits (17) en Chanouk Hoogmoed (18). Ook zij kozen met hun clip ‘Wees jezelf’ voor ‘vooroordelen’. Het maakt niet uit of je dik of dun, klein of groot, mooi of lelijk bent. Iedereen verdient de vrijheid zichzelf te zijn.

De landelijke 5 mei viering heeft dit jaar als thema ‘Vrijheid geef je door’. Stichting HOLY laat met het project Clips voor Vrijheid zien hoe jongeren die vrijheid doorgeven. Hoe ervaren jongeren vrijheid? Wat betekent vrijheid eigenlijk? HOLY prikkelt jongeren na te denken over maatschappelijke thema’s. In workshops gaven 2500 jongeren hun ideeën over vrijheid vorm in een animatieclip.

Op de bevrijdingsfestivals op 5 mei in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Wageningen en Winterswijk worden de winnende en de genomineerde Clips voor Vrijheid 2012 op grote schermen vertoond.

Bekijk hier de prijswinnaars en de genomineerde clips.

Bekijk hier het filmpje van de winaars in Amsterdam.

Meer

Later Eerder

twitterbird

HOLY latest tweets