Blog

Nieuwe workshops, enthousiaste reacties, HOLY in het nieuws. Hier leest u de laatste nieuwtjes over HOLY.

Clips over Slavernij op het Keti Koti festival en in het Amsterdam Museum

Ruim 170 enthousiaste Amsterdamse jongeren hebben de afgelopen tijd clips gemaakt over het slavernijverleden en moderne slavernij tijdens workshops Clips over Slavernij.

Clips over Slavernij daagt jongeren uit om hun mening en ideeën over het slavernijverleden en hedendaagse vormen van slavernij te verbeelden in een animatieclip. HOLY wil jongeren met het project Clips over Slavernij bewust maken van het Nederlandse slavernij verleden èn ze actief betrekken bij het debat over de hedendaagse slavernij.

Wat heeft Slavernij met jou te maken? Wat is het grootste verschil tussen de koloniale slavernij en de hedendaagse slavernij? Kan je je voorstellen bezit te zijn van een ander? Wist jij dat slaven vroeger geen schoenen mochten dragen? Deze onderwerpen komen aan bod tijdens de workshops van Stichting HOLY. En dat zie je terug in de clips die door de jongeren zijn gemaakt.

Alle jongeren doen met hun clips mee aan de slavernij clipwedstrijd. De winnende en genomineerde clips worden vertoond aan een groot publiek tijdens de viering van de afschaffing van de Slavernij 1 juli 2013 op het Amsterdamse Keti Koti festival en in de tentoonstelling ’De zwarte bladzijde van de Gouden Eeuw’ in het Amsterdam Museum. Zo worden jongeren zich ervan bewust dat hun stem telt!

Benieuwd hoe jongeren op creatieve wijze hun mening verbeelden en nadenken over het slavernijverleden, uitbuiting en huidige vormen van slavernij? Bekijk en deel de clips online op www.clipsoverslavernij.nl

Meer

Winnaars bekend!

Afgelopen week hebben jongeren campagne gevoerd met eigen animatieclips over honger in de wereld en voedselverdeling in de toekomst. Deze clips zijn alleen al via YouTube meer dan 3000 keer bekeken. Ook waren de clips de hele week te zien in Amsterdamse trams, Rotterdamse bussen, op middelbare scholen en verschillende supermarkten door het hele land.

Naast de verspreiding van de clips boog een gerenommeerde jury zich afgelopen week over de clips en kozen de winnaars voor het Clips for GROW-project. De jury bestond uit Farah Karimi (directeur Oxfam Novib), Johan van der Gronden (directeur WNF), Jan Kees Vis (Directeur Duurzame Ontwikkeling Unilever) en Jacco Vlastuin (Campagneleider Oxfam Novib).

De vijftien genomineerde clips tonen veel verschillende, originele invalshoeken en laten zien hoe jongeren kijken naar het wereldvoedselprobleem en welke oplossingen zij zien. De top drie is er het beste in geslaagd om deze ingewikkelde problematiek op een mooie, grappige, pakkende of confronterende manier te verbeelden.

De winnaar is de clip ‘Unfair’ van Ihsane Bougarchouh & Rasia Abdoel uit Rotterdam. Johan van der Gronden prijst de manier waarop ondervoeding, obesitas en verspilling tegenover elkaar worden gezet. Jan Kees Vis en Jacco Vlastuin sluiten zich daarbij aan. Met name de grappige manier waarop het probleem wordt geschetst, maakt dit probleem pijnlijk duidelijk.

Nummer twee is geworden de clip ‘Think Bright’ van Joosje Prent en Noa Bins. De favoriet van Farah Karimi, omdat deze een duidelijk handelingsperspectief (wat kan ik er zelf aan doen?) voor verspilling biedt. Jacco Vlastuin voegt daar nog aan toe dat de clip duidelijk is vormgegeven en dat de situatie met verlepte paprika’s erg herkenbaar is.

Als derde is geëindigd de clip ‘Be Fair’ van Karisha Avastia & Beryl Sicam. Deze clip vond Jan Kees Vis erg goed, omdat de hele voedselketen hier duidelijk wordt getoond. Farah Karimi was het met hem eens: ‘de weg van productie naar de supermarkt is lang, deze meiden maken deze lange weg met de beelden snel duidelijk.’

Holy feliciteert de winnaars van de Jury-prijs en is trots op de campagnevoerders voor de clips ’Shall I Take it?’ die in één week bijna duizend views verzamelden.

Meer

Clips for GROW Campagne van start

Praten over voedselverdeling saai? Niet met middelbare scholieren die de Clips for GROW workshop volgden, het cultuureducatie project van HOLY, in aansluiting op de wereldwijde GROW-campagne van Oxfam Novib.

Niet alleen leren jongeren in drie uur tijd hoe het komt dat 1 op de 8 mensen elke avond met honger naar bed gaat, ook leren ze hun eigen mening te vertalen in een animatiefilmpje. En dat levert de mooiste animaties op! Zo worden heftige thema’s als honger, landjepik, fairfood en voedselverspilling door meer dan 500 jongeren verpakt in clips die cool zijn om naar te kijken.

Nu de beste vijftien clips zijn geselecteerd is het aan de leerlingen om campagne te voeren door hun clips via social media te delen en iedereen te laten meedenken over hoe je op een duurzame manier met voedsel om kan gaan. Zo bieden Joosje Prent en Noa Bins (beide 13 jaar) uit Wassenaar dé oplossing voor een oude paprika die in de prullenbak belandt: Haal hem eruit en maak paprikasoep! Een reclamebureau had het niet pakkender kunnen verbeelden.

Vanaf 8 maart barst de campagne los via social media. Iedereen kan meedoen door via www.clipsforgrow.com/campagne zijn favoriete clips te ‘liken’ en te delen. Ook zijn de clips in de Amsterdamse en Rotterdamse trams en bussen te zien.

Een jury, bestaande uit Farah Karimi (directeur Oxfam Novib), Johan van der Gronden (directeur WNF), Jan Kees Vis (Global Director Sustainable Sourcing Development Unilever), Jacco Vlastuin (Interactive Campaigner Oxfam Novib), zal de mooiste clip kiezen uit de 15 genomineerden. De winnaar wordt op 19 maart bekend gemaakt.

Benieuwd naar hoe jongeren hun mening verbeelden en nadenken over honger in de wereld en duurzame oplossingen voor de toekomst? Bekijk en deel de clips online op www.clipsforgrow.com

Meer

Nieuw HOLY project 2013: Clips over Slavernij

150 jaar geleden kwam er een einde aan de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Dit historische feit wordt in 2013 groots herdacht.

In aansluiting hierop wil HOLY in 2013 het nieuwe project ’Clips over Slavernij’ gaan ontwikkelen, waarin jongeren bewust worden gemaakt van de geschiedenis van de slavernij en actief worden betrokken bij het debat over de hedendaagse slavernij.

In Clips over Slavernij worden jongeren zich bewust hoezeer slavernij is verweven in onze samenleving. Waar jongeren met een Surinaamse en Antilliaanse achtergrond zich uiterst bewust zijn van het slavernijverleden, getuige ook de jaarlijkse Keti-Koti viering, hebben anderen jongeren nauwelijks besef van de importantie van slavernij als historisch onderwerp met belangrijke actuele betekenis.

Jongeren worden in Clips over Slavernij uitgedaagd om creatief en oplossingsgericht over het slavernijverleden en hedendaagse vormen van slavernij na te denken en hun ideeën te verbeelden in een animatieclip. Want hoe ziet een wereld zonder slavernij er eigenlijk uit? En wat kunnen wij zelf hier en nu doen om een verandering in te zetten? Juist de HOLY methode leent zich bij uitstek om de hedendaagse relevantie van deze belangrijke historische gebeurtenis onder de aandacht te brengen bij jongeren, door ze op een voor hen aansprekende manier hiermee aan de slag te laten gaan.

Clips over Slavernij wordt in eerste instantie uitgezet in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Alle jongeren doen met hun clips mee aan een grote sociale media wedstrijd, waarbij de winnende clips onder andere vertoond zullen worden tijdens de Herdenking Slavernijverleden in 1 juli 2013 in Amsterdam. Daarnaast zal voor de vertoningen aansluiting worden gezocht bij evenementen en festivals, die in het speciale herdenkingsjaar 2013 landelijk rondom Slavernij worden opgezet.

Jongeren krijgen zo de kans om hun mening, idee of oplossing over slavernij onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

_________________________________________________________________________________

Heeft u interesse met uw school deel te nemen aan Clips over Slavernij of organiseert u een evenement rondom de herdenking Slavernij 2013 en ziet u mogelijkheden voor samenwerking, neem dan contact met ons op via info@holy.nl of bel 020 716 37 70

HOLY is blij met de subsidietoekenning van de Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013, en heeft er alle vertrouwen in dat ook andere fondsen een bijdrage willen leveren om dit project tot stand te kunnen brengen. Maar dat is nog even afwachten!

Meer

Mooie start Partnership op het Buitenhout College!

De samenwerking met de nieuwe partnerschool Buitenhout College te Almere ging begin juli bruisend van start! Tijdens een HOLY docententraining leerden 19 docenten uit alle verschillende vakgroepen  de HOLY lesmethode en tool toepassen in hun lessen. Na deze training gaven ze - samen met HOLY trainers - Clips voor Vrijheid workshops aan hun eigen klas in een Clips voor Vrijheid projectweek. 

“In het begin vond ik alles moeilijk, maar als je zo bezig bent gaat het eigenlijk vanzelf”, aldus een docente van het Buitenhout College.

Tijdens de projectweek zijn er door ruim 450 leerlingen uit 15 VMBO klassen 231 animatieclips gemaakt onder begeleiding van hun eigen docenten. Fantastische, grappige, prikkelende en ook tot nadenken stemmende clips.  Mevr. Van Velden (coördinator projectweek en docente van het Buitenhout College) zegt hierover: ‘Het is mooi om te zien wat er in de hoofden van de leerlingen leeft. Door discussie aan te gaan met ze, zijn mijn ogen geopend en heb ik ook bij hen de ogen mogen openen”.

En nu verder? Het mooie van een Partnership is dat scholen structureel gebruik kunnen  maken van alles wat HOLY te bieden heeft. Dat houdt onder meer in dat alle leerlingen van het Buitenhout College komend jaar met hun eigen account onbeperkt animatieclips kunnen maken en verspreiden via sociale media. Deze clips worden gebundeld op de eigen website van de school en kunnen zo gebruikt worden voor presentaties en dergelijke. Docenten kunnen met een inlog op hun scholensite onbeperkt gebruik maken van HOLY lesmateriaal, tutorials en presentaties.  

Ook geïnteresseerd in een Partnership voor uw school? Neem contact met ons op via 020-7163770 of info@holy.nl

Meer

twitterbird

HOLY latest tweets