Blog

Nieuwe workshops, enthousiaste reacties, HOLY in het nieuws. Hier leest u de laatste nieuwtjes over HOLY.

Positief advies Amsterdamse Kunstraad

De Amsterdamse Kunstraad heeft positief geadviseerd over de subsidieaanvraag van HOLY Animatie voor de periode 2013-2016. Als nieuwkomer in het Amsterdamse Kunstenplan zijn we natuurlijk heel blij met dit positieve advies, maar vooral ook trots op de waardering en het vertrouwen dat de Amsterdamse Kunstraad heeft uitgesproken in haar advies over HOLY.

“De aanvraag van HOLY is origineel, compact en helder. Door workshops op scholen te organiseren voor 8-16 jarigen, zelf of via docenten, levert de organisatie een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van het beeldend bewustzijn en de creativiteit van deze kinderen. Vernieuwend en origineel vindt de AKr dat ecologie en duurzaamheid in de workshops een belangrijke rol vervullen. De kracht van HOLY Animatie zit in de zelfontwikkelde tool, de HOLY Animator. Met deze Animator heeft het onderwijs een duurzaam middel in handen om aansprekende workshops te organiseren”.

Lees hier het gehele advies over HOLY Animatie.

De Kunstraad adviseert het Amsterdamse stadsbestuur. Haar adviezen zijn invloedrijk, maar worden niet per definitie overgenomen. In september komt het stadsbestuur zelf met een voorstel voor de verdeling van de kunstsubsidies.

We moeten dus nog even geduld hebben voor de definitieve uitslag, maar hebben er alle vertrouwen in dat ook het stadsbestuur inziet dat HOLY mede door deze bijdrage de komende jaren een duurzame meerwaarde kan blijven leveren aan het stimuleren van culturele en creatieve ontwikkeling van de jeugd in Amsterdam en heel Nederland.

Meer

Winnaars Clips voor Vrijheid 2012 bekend!

Voordat je elkaar kent wordt je oordeel al gevormd gewoon op basis van hoe je eruit ziet! Dat is de boodschap van Danique Roozenkrans en Bouchra Asbihi (17). Zij zijn de eersteprijswinnaars van Clips voor Vrijheid 2012, één van de jongeren animatieproject van stichting HOLY.

De winnende clip is sterk in zijn eenvoud. Je ziet een emo, een moslima en een nerd en daarbij steeds een stempel met een pakkende tekst, zoals ‘die rare’, ‘theedoek’ en ‘nerd’. Vooroordelen dus. De jury, bestaande uit dj Ruud de Wild, acteur Peter Faber en politicus Frans Timmermans, was enthousiast. Uit het juryrapport: “Direct. Leuk en grappig. Zeer actueel en voor iedere jongere herkenbaar.” De makers zeggen het zelf zo: “Mensen kunnen veel last hebben van vooroordelen over hun uiterlijk. Dat wilden we onder de aandacht brengen.”

‘Hou van Vrijheid’, de clip van Yorinde de Ronde (14), won de tweede prijs. Origineel is vooral de vorm. Met een poppetje zonder gezicht en een gedicht laat hij zien dat je alles kunt doen als je vrij bent. De derde prijs ging naar Irma Smits (17) en Chanouk Hoogmoed (18). Ook zij kozen met hun clip ‘Wees jezelf’ voor ‘vooroordelen’. Het maakt niet uit of je dik of dun, klein of groot, mooi of lelijk bent. Iedereen verdient de vrijheid zichzelf te zijn.

De landelijke 5 mei viering heeft dit jaar als thema ‘Vrijheid geef je door’. Stichting HOLY laat met het project Clips voor Vrijheid zien hoe jongeren die vrijheid doorgeven. Hoe ervaren jongeren vrijheid? Wat betekent vrijheid eigenlijk? HOLY prikkelt jongeren na te denken over maatschappelijke thema’s. In workshops gaven 2500 jongeren hun ideeën over vrijheid vorm in een animatieclip.

Op de bevrijdingsfestivals op 5 mei in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Wageningen en Winterswijk worden de winnende en de genomineerde Clips voor Vrijheid 2012 op grote schermen vertoond.

Bekijk hier de prijswinnaars en de genomineerde clips.

Bekijk hier het filmpje van de winaars in Amsterdam.

Meer

Jongeren geven vrijheid door!

Ruud de Wild, Peter Faber en Frans Timmermans jureren Clips voor Vrijheid 2012

Iedereen ervaart vrijheid anders vinden Maartje van Egmond en Laura Smit (14). “Een kind in Nederland droomt van een luxe leven op het strand, terwijl een kind in India verlangt naar een leven op school.” De clip is één van de 10 genomineerden voor de wedstrijd Clips voor Vrijheid 2012.

De landelijke 5 mei viering heeft dit jaar als thema ‘Vrijheid geef je door’. Stichting HOLY laat met het project Clips voor Vrijheid zien hoe jongeren die vrijheid doorgeven. Hoe ervaren jongeren vrijheid? Wat betekent vrijheid eigenlijk?

Ruim 2500 jongeren maakten dit jaar een animatieclip in alweer de zesde editie van Clips voor Vrijheid. De tien genomineerden laten zien dat vrijheid veel kanten heeft. Ze gaan over vooroordelen en kinderarbeid, maar ook over dat iedereen vrij moet zijn om te reizen over de wereld.

De jury bestaat uit echte ambassadeurs voor de vrijheid: dj Ruud de Wild, acteur Peter Faber, Tweede Kamerlid Frans Timmermans en mediakunstenaar, tevens directeur van stichting HOLY Merel Mirage. Zij maken op 2 mei de drie winnaars bekend. Op de bevrijdingsfestivals op 5 mei door heel Nederland worden de beste Clips voor Vrijheid op grote schermen vertoond.

Alle clips zij gebundeld op de speciale Clips voor Vrijheid website: www.clipsvoorvrijheid.nl

Meer

Clips voor de Vrede van Utrecht

'Vrede door te praten in plaats van te vechten' een belangrijk speerpunt van De Vrede van Utrecht 2013.  

HOLY is benaderd door De Vrede van Utrecht 2013 en is enthousiast een samenwerking aangegaan, om jongeren bewust na te laten denken over vrede en vrijheid. In samenspraak is Clips voor de Vrede van Utrecht tot stand gekomen, waarbij onbeperkt gebruik wordt gemaakt van de HOLY Lesmethode middels het HOLY Partnership.

De Vrede van Utrecht 2013 heeft een uiteenlopend cultureel programma voor jong en oud, ter gelegenheid van de viering en herdenking van 300 jaar Vrede van Utrecht. In 1713 was een historisch moment omdat er in Utrecht voor het eerst aan de onderhandelingstafel in plaats van in een slagveld wereldvrede tot stand kwam. Tijdens de workshops van Clips voor de Vrede van Utrecht denken leerlingen na over dit onderwerp en worden ze zich bewust van de relevantie van het oplossen van conflicten door middel van praten in plaats van vechten. Jongeren verbeelden hun ideeën hierover in een animatieclip.

Bekijk hier meer clips gemaakt tijdens Clips voor de Vrede van Utrecht. 

Meer

Nieuw HOLY project 2012: Clips for GROW

Duurzaamheid, eerlijk eten en actief burgerschap staan bij HOLY hoog in het vaandel. Daarom sluit HOLY zich aan bij GROW - de wereldwijde campagne van Oxfam Novib die als doel heeft oneerlijke voedselverdeling aan te pakken. HOLY ontwikkelt daarvoor een prikkelend nieuw animatie lesprogramma inclusief campagne, getiteld: ‘Clips for GROW’. 

Met ‘Clips for GROW’ voedt en stimuleert HOLY jongeren om creatief en oplossingsgericht na te denken over een eerlijke wereldwijde voedselverdeling, en hun ideeën pro-actief te verbeelden in een animatieclip. De beste clips vormen de spil voor een sociale media campagne voor en door de jongeren om het wereldvoedselprobleem zelf actief onder de aandacht te brengen. 

Voor de kick-off van de ‘Clips for GROW’ campagne organiseert HOLY een filmvertoning op locatie met debat, waarin de jongeren hun eigen ideeën kunnen scherpen aan vooraanstaande gesprekspartners uit de politiek, het bedrijfsleven en vanuit NGO’s. 

 

Meer

twitterbird

HOLY latest tweets